Voor het verwijderen van oxidatie (roest) kunt u gebruik maken van diverse soorten straalmiddelen,

art aluminium-silicaat straalgrit.jpg
Meermalig straalgrit
art eurofinesse straalgrid.jpg
 Èènmalig Straalgrit
art straalcabine handschoenen.jpg
straal handschoenen
icon pb bril oorkap verplicht.png

Persoonlijke Bescherming 

   

Houd alle veiligheids eisen en voorzorg maatregelen met betrekking tot gebruik van apparatuur en middelen in acht.
Stralen zonder persoonlijke bescherming kan uw gezondheid en veiligheid ernstig in gevaar brengen.

Bent u onbekend met zandstralen lees dan eerst hieronder wat wel en wat niet te doen.

Zandstralen en silicose 
De gezondheidsrisico`s van straalreinigen / zandstralen met kwartszand.

Vroeger werd het reinigen van staal d.m.v. straalreinigen gedaan met natuurlijk kwartszand. Het woord zandstralen is hier vanaf geleid. Tegenwoordig is duidelijk geworden dat blootstelling aan inhaleerbaar kristallijn kwartsstof gedurende bouwactiviteiten zoals zandstralen en gritstralen serieuze gezondheidsproblemen met zich mee brengt in de vorm van een ademhalingsziekte die silicose genoemd wordt.

In Nederland en vele andere landen is het inmiddels verboden om te zandstralen met straalmiddelen die meer dan 1% vrij kwarts bevatten. Straalmiddel gemaakt van kwartszand bevat over het algemeen meer dan 90% vrij kwarts, vaak zelfs meer dan 95%.

Tijdens het zandstralen breken de zandkorrels uiteen in zeer kleine deeltjes van minder dan 5 micron (µ). Deze deeltjes worden geïnhaleerd, komen vast te zitten in de longen en veroorzaken zo ademhalingsproblemen, silicose (stoflongen) en mogelijk zelfs longkanker.

Een goede kwaliteit straalhelm met gefilterde luchttoevoer wordt verondersteld voldoende bescherming te bieden. Niets is echter minder waar. Gedurende het zandstralen in open ruimte blijven grote wolken fijnstof hangen in de atmosfeer. Een kristallijn kwartsdeeltje van 2 microns (µ) valt slechts met een snelheid van 1 meter per 24 uur in windstille condities. Dit houdt in dat de stofdeeltjes gedurende lange tijd onzichtbaar in de lucht aanwezig blijven zelfs als het zandstralen al lang is gestopt.

Als de straler om wat voor reden dan ook even moet stoppen en zijn helm afzet dan zal een grote hoeveelheid fijn kwartsstof zich verzamelen in de helm. Als de straler dan weer verder gaat en zijn helm weer opzet dan ademt hij juist een enorme dosis kwartsstof in i.p.v. de bescherming te krijgen die hij zou mogen verwachten.

De risico`s voor de mensen in de omgeving zijn zo mogelijk nog groter. Denk bijvoorbeeld aan andere arbeiders in de buurt of op kantoor. De stofwolken worden door de wind verspreid en deze mensen hebben helemaal geen bescherming.

De afgelopen jaren hebben veel landen wetten aangenomen die het gebruik van zand als straalmiddel verbieden. In Nederland is dit zandstralen met kwartszand al verboden sinds 1957 en i.p.v. zandstralen spreekt men tegenwoordig van gritstralen of straalreinigen.

Een hoogwaardig alternatief straalmiddel voor gritstralen / straalreinigen is het bekende Eurogrit smeltslak grit (aluminium silicaat straalmiddel). Eurogrit smeltslak grit (aluminium silicaat straalmiddel) bevat minder dan 0,1% vrij kwarts en is een gewaardeerd en toegelaten straalmiddel in de hele wereld.Wij leveren alleen producten van Eurogrit die voldoen aan alle wettelijke eisen. Dit neemt niet weg dat u zelf alle voorzorg maatregelen en handleidingen van producten en apparatuur in acht dient te nemen voor tijdens en na het gebruik van onze straalmiddel producten.

Een afgesloten cabine waar u van buiten af middels handschoenen in de cabine kunt stralen is veruit de beste keuze voor het stralen van onderdelen die in deze leverbare cabines passen. Gaat u onderdelen stralen die niet in een cabine past dient u ten alle tijde te zorgen voor een afgesloten ruimte met een goede gefilterde ventilatie en een complete persoonlijke straaluitrusting voor de uitvoerende straler zodat u niet in contact kunt komen met de straal en stof resten.

In slecht geventileerde ruimte kunnen hoge concentraties stofdampen ontstaan die extreem explosief en brandbaar zijn. 

 

 

Aanbieding

© 2010 - 2018 coating4all | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel